af | jul 1, 2020 | Nyheder

Der var en gang, hvor et produkt bare var en ting, som en fremstillingsvirksomhed producerede og derefter solgte. Sådan er det ikke længere. I dag er produkter knyttet til forskellige services – og ses som et integreret hele. Det kaldes servitization og ses som en af de vigtigste byggesten i transformationen af industrien i Danmark.

NJORD blev i begyndelsen af juli til et servitize-forløb. Forløbet skal hjælpe med at geare virksomheden til at skabe produktrelaterede serviceydelser. Produkt-service-forretningsmodellen er i dag et afgørende konkurrenceparameter i mange brancher, og mange virksomheder henter ny vækst gennem serviceydelser.

Men for NJORD handler det i højre grad om at udvikle nogle services, der kan være med til at forlænge drivhusenes levetid og graden af genanvendelse, og samtidigt skabe et tættere bånd til vores kunder og slutbrugere. Ændringen fra produkt til produkt-service, skyldes i høj grad, at vi i dag er optaget af at forstå, hvordan produktet fungerer i sammenhæng med den måde de benyttes på. Selv om man som producent kan have en særlig forventning om, hvordan et givent produkt anvendes hos brugerne, må vi konstatere at virkeligheden ikke altid stemmer overens med vores forventninger. Men ved at være nysgerrig på, hvordan produkter reelt anvendes og opleves og ikke mindst hvad kunden savner i relation til produktet, bliver det muligt at udvide grænserne for, hvad et produkt er.

Et drivhus er således ikke blot et sted hvor der dyrkes planter. Det er i lige så høj grad en sansemæssig oplevelse. Et sted at føle sig udenfor, mens man er indenfor. Et rum for tanker, følelser og samvær med andre mennesker, en kop te eller med drømmene om et sundt og bæredygtigt liv i tæt kontakt med naturen. Men det kan også være irritationen over det ikke kan flyttes, når man gerne vil lave om i sin have. Frustrationen over at man har fortrudt sit køb og nu ikke kan komme af med det, eller et ønske om, at nogen dog kom og passede det, mens man selv er på ferie.

Skiftet hen mod en servicetankegang kræver derfor en radikal omstilling af forståelsen for hvad et produkt er og dermed en ændring af forretningsmodellen til at omfavne de udfordringer og muligheder, der ligger forude.