af | nov 18, 2020 | Nyheder

Drivhuset giver ikke kun mulighed for at dyrke grøntsager og frugt, men også en mulighed for at være sammen med andre mennesker. Men hvordan er det lige, at man kobler hverdagslivets gartnerglæder med og i et fællesskab? Det tog vi til Jylland for at høre mere om. Nærmere bestemt til Årslev Engsø, hvor Fællesgartneriet har til huse. Her trives fællesskabet, blandt ca. hundrede mennesker der har det til fælles, at de har lyst til at dyrke grøntsager – i fællesskab med andre.

Idémager og iværksætter, arkitekt Marie Kirstine Pilegaard har siden 2014 stået i spidsen for at fylde flere udtjente industridrivhuse ud med et mylder af grønne planter og menneskeligt liv.

Fællesgartneriet drives som en forening og tæller både unge studerende, pensionister, førtidspensionister og børnefamilier. Foreningen råder over tre store drivhuse på i alt 2250 m2 samt en tilhørende mark på 5000 m2. Alle medlemmer hjælper med praktiske gøremål i løbet af året og er på den måde med til at få fællesskabet til at fungere. Fx hjælpes folk ad med vandingen og foretager fællesindkøb, så prisen på jord, gødning mm. bliver lavere.

Nogle af medlemmerne er allerede eksperter i at dyrke grøntsager, mens andre blot er motiveret for at lære det. Men alle er lige velkommen og i fællesskab får man delt erfaring, tips og tricks, så viden om hvordan man får sunde planter ud af et frø, forplanter sig til alle jordlodder.

Faktisk er Fællesgartneriet så populært at de har været nødt til at lukke for deres venteliste. Men det er ikke bare i Brabrand de har fået øjnene op for, hvor meningsfuldt det er at dyrke sine egne økologiske grøntsager, se noget gro og få jord under neglene. Marie Pilegaard fortæller os, at hun jævnligt ser drivhuse skyde op i Aahus midtby, ligesom der i Brabrand skal bygges et helt nyt boligområde, hvor også drivhuse, bliver nøglen til fælles selvforsyning. Som Marie siger, så er der ingen almindelige mennesker, der har råd til et stort drivhus. Ved at gå sammen og være fælles, er der mulighed for at få så meget plads, at man kan forlænge sæsonen for både planter og mennesker.

På spørgsmålet om hvorfor Fællesgartneriet er blevet så stor en succes, svarer hun: ”Når folk er sammen om noget der interesserer dem, så opstår der nogle gode fællesskaber, der holder. Så har man noget fælle at gå op i og man har altid noget fælles at snakke om. Folk er aldrig alene her – man er omgivet af andre hele tiden, der har samme interesser. Man ser hinanden.” Men samtidig understreger Marie, at Fællesgartneriet ikke er et mødested. Det er et aktivt fællesskab, hvor medlemmerne er optaget af økologisk selvforsyning, men hvor de samtidig er motiveret til at komme flere gange om ugen, fordi der er et godt fællesskab. Som hun siger, da hun slutter vores rundvisning: ”Der er et fantastisk miljø inde i et drivhus. Det kan bare noget i forhold til at være en ramme omkring et levende fællesskab”

Hvis du vil læse mere om Fællesgartneriet, så tjek deres hjemmeside på http://xn--fllesgartneriet-xlb.dk/

Hvis du vil høre mere om, hvordan vi kan hjælpe med at få jeres drivhus til at emme af liv, så læs mere på www.njord.green eller kontakt os på info@njord.green