af | dec 14, 2020 | Nyheder

Det kan være svært at skabe en bæredygtig livsstil alene. Derfor er flere og flere begyndt at gå sammen i grønne fællesskaber. I fællesskab kan man hjælpe hinanden og dele erfaring. Men hvordan er det lige, man får organiseret sådan et fællesskab? Vi har spurgt Driveriet i Aarhus.

Det er godt at blive inspireret til hvordan man bedst kobler selvforsyning og fællesskab. Derfor har vi kontaktet Driveriet – et fællesskabsdrivhus, der ligger på Vestre Kirkegård i Aarhus, for at høre deres bud på, hvordan man gør. 

Driveriet er en forening med 20 medlemmer, der siden 2017 har delt et fællesskab omkring tomater, chilier, agurker. Foreningen bliv dannet i samarbejde med Smag på Aarhus. Smag på Aarhus er en indsats i Aarhus Kommune, hvor aarhusianerne er med til at skabe grønne byrum fulde af smag, så der i lokalområderne i hele kommunen er grønne rammer at mødes i og inspirerende projekter at mødes om. Alle kan være med til at præge sit eget lokalsamfund, starte havefællesskaber, plante træer eller skabe andre former for spiselige byrum at mødes i.

Driveriets bestyrelsen består af 3 medlemmer og 1 aktiv suppleant. Derudover er der 3 arbejdsgrupper: udegruppen, indegruppen og arrangementsgruppen. Som medlem skal man være aktivt i en af grupperne.

Arrangementgruppen står for at organisere et par fælles arrangementer for medlemmerne i løbet af sæsonen. Samtidig arrangerer gruppen jævnligt Åbent Hus, hvor de mange interesserede fra Aarhus og omegn kan komme og se drivhuset.

For at fordele pladsen bedst muligt, har Driveriet opdelt drivhuset i lodder. Alle medlemmer har et lod i drivhuset. Her kan de dyrke de grøntsager eller blomster, de selv ønsker. Lodderne er på 1 x 2.6 m. Medlemmerne bestemmer selv, om de vil dyrke i bede eller kapilærkasser.

Men hvordan er det så lige at man får lært det der med at dyrke grøntsager? Nogen af medlemmerne havde allerede erfaringer med at dyrke i drivhus inden foreningen etablerede sig, mens andre har lært det undervejs. Der er ikke krav om erfaring for at være medlem. Derimod kan man altid få et godt råd fra andre medlemmer, hvis man er i tvivl om noget, eller ens planter ser triste ud – og det er jo netop én af pointerne ved at være et fællesskab i et drivhus: man hjælper hinanden.

Og det er måske én af årsagerne til, at fællesskabsdrivhuset breder sig. Ikke blot i Aarhus men også i København skyder de op over alt, som fx på Grønttorvet i Valby, hvor der er bygget fællesskabsdrivhuse i alle gårde og på alle tagterrasser.

Det er helt sikkert!

Drivhuset som katalysator for fællesskabsdannelse og fællesskabet som nøgle til selvforsyning, vil vi se meget mere af i fremtiden.